Merhaba,

Bir önceki konumuzda Stok Fotoğrafı Standardını anlattık,bu seferki biraz farklı.

Mobil uygulamalar hepimizin kullanmak zorunda olduğu mobil telefonlarla hayatımızı kolaylaştıran elemanlar olarak hayatımızda yer alıyor.Peki ,mobil uygulamaları nasıl stok fotoğrafçılığı sektöründe kullanabiliriz? Bloğumun bu bölümünde bu konuyu anlatmak istiyorum.

Bu konuda en başarılı bulduğum uygulamayı 123RF.com  stok sitesi yapmış (diğer sitelerinkinide inceledim,bazıları sadece fotoğraf çekip yayınlamanıza,bazıları ise sadece bakiyenizi kontrol edip satın alınabilecek fotoğraf galerilerine bakmanıza yarıyor). Hali hazırda üye olduğumuz ve fotoğraflarımızı yüklediğimiz siteden programı indirebiliriz yada telefonumuzun uygulama indirme bölümünden uygulamayı indirmeliyiz.Fakat bu konudan önce bu site nasıl çalışır, yeni giren contributor / iştirakçisinden ne şartlar istemektedir biraz onu anlatalım.

123RF.com

Ajans aslında imaj kabulü kolay bir ajans olarak adlandırılabilir.İmajlarınızı yükledikten sonra kolay bir imaj düzenleme bölümü var.Burada sadece tanımlama ve anahtar kelimeler bölümü (description/keywords) bulunuyor.Burada yirmi tane imajımızı tek tek tanımladıktan sonra imajarımıza eğer gerekli ise model sözleşmesi yada mekan/sahiplik sözleşmesi ekliyoruz.(bu model release/model sözleşmeleri kısmından topluca yada tek tek yapılabiliyor) Sonrasında istediğimiz zaman imajlarımızın belirttiğimiz değerlerini değiştirebilmek üzere kabul/onay kısmına bırakıyoruz.Güzel bir uygulama olarak size şu seçeneği sunuyor.Eğer imajınız 123RF.com tarafından kabul edlimezse imajı Editoryal (ticari olamayan imaj) olarak 123RF.com üzerinde satmak istermisiniz diye soruyor.Burda duralım çok sorulan soru “Editoryal” ne demek onu bir açıklayalım.

Editoryal imaj;basiteçe ticari olarak kullanılamayacak imaj demek.Fotoğrafımız eğer içerisinde barındırdığı modellerin model sözleşmelerine,mülkiyet/sahiplik sözleşmelerine sahip değilse ,bir dergide,yayında,broşürde vs. kullanılacaksa ,reklam panosunda,para kazanılabilecek yayınlarda kullanılmayacaksa,o imaj üzerinden doğrudan şekilde para kazanılamayacaksa bu imaj editoryal kısmına giriyor.Bazı kabul şartları zor olan sitelerde editoryal imajlar için sağlam tanımlamalar (çekim zamanı,yeri,tarihi,exif değerleri,gerekli açıklama gibi) olmadıkça kabul edilmezken 123RF.com  kabul edilmeyen ,standartlardaki imajlarınıza editoryel imaj muamelesi yaparak satış ağınızı genişletip ,satma şansınızı arttırıyor.

Örnekle istock.com sitesindeki editoryal olarak kabul edilen imajlarımdan bazı örnekler şu şekilde,

stock-photo-18637764-canon-g12-camera  stock-photo-18665020-canon-g12-camera

 

Bunlar Canon firmasının ürettiği ve reklamını kendisi yaptığı Canon G12 modelinin fotoğrafları,bir reklamda kullanamazsınız ama kendi yayınladığınız elektronik konulu dergide kullanabilirsiniz.Editoryal fotoğrafta en önemli unsur, bence, imajı en doğru/standarda uygun yada standardın üzerinde çekebilmekte.Bu şartlarda satacağınız fotoğraf  editoryal olarak talep görebilir.Neyse.

Editoryal imajın ne olduğunu azıcık anlattık,birazda 123Rf.com stok sitesi nasıl çalışır onu anlattık,şimdi 123RF.com uygulamasına dönelim.Şu anda her mobil telefonu olan kişi instagram instagram ve bezeneri uygulamalar kullanmakta.123Rf.com‘un uygulamasında gerçekleştirdiği en güzel şey uygulamayı bir fotoğraf çekme ve yayımlama uygulaması olarak kullanabilmeniz.Yani hiç stok fotoğrafla ilgili olmasanız, ben iyi/güzel fotoğraf çekerim derseniz bile bu programa instagram muamelesi yaparak hem para kazanır hemde fotoğraf çekme keyfini yaşayabilirsiniz.

Nasıl çalışıyor ,uygulamadaki sekmeler neler bakalım.

IMG_7889      IMG_7892     IMG_7893     IMG_7890     IMG_7891

 

1. fotoğraftaki kısım; açılış ekranı sekmemiz.Burada popüler imajları görebiliriz.Arama yapmadan ajans hakkında bilgi sahibi olabilir,kalitesi yüksek çok satan imajlara ulaşıyoruz.

2. fotoğraftaki kısım; ajansa gönderdiğimiz (site üzerinden yada uygulamamız vasıtasıyla) imajların durumlarını yani beklemedeki imajlarımızı görebiliriz.

3. fotoğraftaki kısım;bizim ajans üzerindeki aktivitelerimizin bulunduğu kısım,satışlarımız,kabullerimiz,takiplerimiz vs.

4. fotoğraftaki kısım;bizim sunduğumuz fotoğraflar (portfoyümüz)

5. fotoğraftaki kısımı;aktiviteler.Bu kısım en sevdiğim,kolay para kazanmamıza yarayacak yarışmaların olduğu kısım.Açalım bunu; mesela yeni yıl geliyor yeni yıl ile ilgili en beğenilen görseli seçiyorlar.Seçim aşaması (jüri,koşullar)nedir pek bilemiyorum fakat en fazla 1000 (bin) imaj arasından en iyi yeni yıl görseli yükleyen kişiye önceden belirledikleri ve belirttikleri ödülü gönderiyorlar.Verdiğimiz örnekte mesela en iyi yeni yıl imajını yükleyen iştirakçiye 300$ gibi.Yarışmaları kazanmak zor değil, kazancı ise gerçekten çok iyi ve kazanmak çok keyifli.Bu en sevdiğim kısım.(henüz kazanamamış olsamda “yarışmak güzeldir” 🙂

Ortada bulunan kısım ise fotoğraf çekebileceğimiz,deklanşör diye adlandırdığımız bölüm.Burada imajımızı çekip editörlere yollamak üzere bazı filtreler ekleyerek fotoğraf haline getiriyoruz.Sonra bir tanım (fotoğrafımızı anlatan cümle yada kelime) yazarak ve anahtar keşime (keywords) ekleyerek imajımızı onaya yolluyoruz.

Neden mobil uygulama kullanayım diyenleri duyuyorum.Bence artık ajanslar yeni,ulaşılamayacak,kensine özel (exclusive image) imajları arıyor.Yenilikleri talep ederek ,eşsiz olmayı istiyor.Örnekle,sadece sizin bulunduğunuz şehire/semte/kültüre/tarihe özel görseller topluluğunu istiyor.Sizden gelen ,sizin bakış açısınıza ihtiyaç duyuyor.Bir konuyu bir milyon fotoğrafçı aynı anda,aynı yüksek kalitede,farklı bakış açılarıyla çekse bile sizin gözünüzden yaratılmış imajıda talep ediyor, tezgahında bulundurmak istiyor.Bu bir görsel çeşitlilik ,farklılık,renk olarak algılanıyor ve talep görebiliyor.Ajans açısından bakarsan kesinlikle bir kayıpları bulunmuyor.maj için barındırma alanları,imajın kalitesine ve kabul edilebilirliğine karar verecek olan  editör kadroları zatebn var, sizde ise imajı onlara sağlayabilecek göz ve ekipman (ön,arka,iç cebinizde) bulunmakta.Neden olmasın??

Stok fotoğrafı işinde olan bir fotoğrafçı olarak ben neden olmasın dedim ve geçtiğimiz günlerde özellikle denedim ve sonuçlarından memnun kaldım.Zaten sürekli gittiğim alışveriş merkezinde bazı fotoğraflar çektim ve mobil uyguama vasıtasıyla gönderdim.belli kısmı red edilmeden kabul edildi ve yayınlandı.Bu işe gönül verdiyseniz,yaratıcı,yeni,eşsiz imajlrı bende çekerim dersniz bu uygulama kullanılabilir.

Blog yazımızın sonuna geldik,eklemek istiyorum “Paylaşmak güzeldir”

İletişim içerisinde olmaktan çekinmeyin.

mail : [email protected]

Sevgilerimle

MuratEmre

www.www.muratemre.com

önceki yazım burada stok fotoğrafı standardı nedir?

imgres-1imgres-5 niBXLoeqT

 

Not:Şu anda bazı arkadaşların aklından geçenleri tahmin edebiliyorum, 123Rf.com firması bu adama reklamını yapması için belli bir ücret verdi yada sponsorluk teklifinde anlaşıldı diye düşünebilirsiniz.Bunu düşünmekte haklısnız, sadece şunu temenni ederim, ben kullandım memnun kaldım.Sizlerlede paylaşmak istedim.Bu sebeple başka sitelerde paylaşımda bulunurken lütfen izin alınız.

 

Önceki “Stok” yazılarım için;

“Stok Fotoğrafında Mobil Uygulamalar” yazım için BURAYA tıklayın.

“Stock Photography/Stok Fotoğrafçılığı” yazım için BURAYA tıklayın.

“Stock photography standard/stok fotoğraf standardı nedir?” yazım için BURAYA  tıklayın.

“Stock fotografciligi uzerine sık sorulan sorular” yazım için BURAYA tıklayın.

 

“Bahadırlar Tekstil – Le Mirage markası ile Moda/Katalog çalışması yaptık.” adlı yazım haricinde diğer yazılarım burada.

“Şampiyonla çekimler tamamlandı.” yazım için BURAYA tıklayın.

“Yeni çekim yeni gezi” yazım için BURAYA tıklayın.

“Bosna-Hersek Güzeli ile Haftasonu” yazım için BURAYA tıklayın.

“Stok Fotoğrafında Mobil Uygulamalar” yazım için BURAYA tıklayın.

“Stock Photography/Stok Fotoğrafçılığı” yazım için BURAYA tıklayın.

“Thailand/KohSamui” yazım için BURAYA tıklayın.

“Ladame Butik çekimleri” yazım için BURAYA tıklayın.

“2013 Photoshow Portraits” yazım için BURAYA tıklayın.

“Yeni studyo çalışması-Moda Tasarım-Modellik” yazım için BURAYA tıklayın.

“Backstage Video – Sahne Arkasi” yazım için BURAYA tıklayın.

“Şampiyonla çekimler tamamlandı.” yazım için BURAYA tıklayın.

“Bahadırlar Tekstil – Le Mirage markası ile çalışma yaptık.” yazım için BURAYA tıklayın.

 

HTML gömme mevcut değil.

Bir cevap yazın

 

KAPAT