Merhaba,

Bloğumun bu sayfasında stok fotoğrafı nedir,nasıl olmalı,standartlar neler,stok fotoğrafın kabul süreci ve standartları, gereksinimleri ile ilgili bir yazı yazmak istedim.Bunun sebebi açık, pek çok fotoğrafçı stok fotoğrafındaki kazancı görmekte fakat stok fotoğrafı ile ilgili gereksinimleri göz ardı etmekte.Kolay yapılabilecek bir iş gibi algılamakta.Bunun yanında gerçekten bu işin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi sanki “sır” gibi saklanmakta.Burada fotoğrafçılıkla ilgili bilgisi belli düzeyde olan stock fotoğrafına henüz el atmamış fotoğrafçılarla bilgi ve deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.

Öncelikle stok fotoğraf yayıncıları kesinlikle yeni ve yaratıcı içerikleri arıyor.Bizim önceliğimiz konumuzu belirlemek ve o doğrultuda gerekli doneler üzerinden seri fotoğraflar çekmek..

Örnekle; konumuz :beyaz tişörtle model çekimi

modelimizi bulduk,studyomuzu kiraladık.Günümüzde studyo kiralamak şu anki şartlarda saati 250 tlden başlayarak studyonun içeriğine,ekipmanına ve lokasyonuna göre fiyat olarak artıyor.

Öncelikle stok ajansları beyaz fonda ve fondan ayrılabilecek imajları tercih ediyor.Bu sebeple studyo ortamında çalışmak bu iş için öncelikli gereksinizmimiz.

Studyoda arka fonu beyaz şeklide ayarlanmış fotoğrafı nasıl çekeriz?

Örnekle;

w1 copy

 

Beyaz alandan kastım,gerçekten beyaz olması gereken alan,diğer kısımlar netlik/konu/özerklikle alakalı kısımlar.

Bu fotoğrafı sahip  olmak için bu şekilde kurulum ile yada sizin sağladığınız (arka fonu beyaz olan bir ışık kurulumu) bir ışık düzenine ihtiyaç var.Basit bir kurulum 4 tane 400wattlık paraflash (marka model vermeye ihityaç duymuyorum,belli seviyeden sonra hangi marka yada modeli seçeceğinizi bütçenize göre belirliyorsunuz),paraflashlara takılmak üzere softboxlar (boyutları ne kadar büyük olursa o kadar ışığı süzerek konumuza ulaştırır) ,bir adet beyaz sonsuz fon,8 megapiksel ve/veya yukarısında fotoğraf çekebilecek bir fotoğraf makinası.Ekipmanımız bu kadar.”Ayırıcı” diye tabi ettiğimiz ekipman ise , arka fona verdiğimiz ışığın modelin arka fondan ayrıldığı sınır çizgilerini yok etmemek için kullanıyoruz.Tabiki birde sabırlı modele ihtiyacınız var.

Gelelim çekim aşamasına.

Dikkat etmemiz gereken konular;

ışık dengesi

konu

netlik

Bu üç husus fotoğrafında ana etmeni olmakla beraber,stock için en gerekli şeyler.

Işık dengesinini açarsak; (eğer beyaz bir fonda modelle kullanacaksak) stock ajanslarının genelde talep ettiği gibi her bölgeye (sağ ve sol tarafa) eşit şekilde nüfus etmesi.Modelimizin sağ tarafının sol tarafından daha aynılık yada karanlık olduğu fotoğraflar ,ışık problemi ve/veya ışık dengesizliği diye geri dönebiliyor.Eğer dramatik bir ışık düzeneği kuracaksak,bu düzenekteki ışığında dengeli şekilde modelimizi aydınlatması gerekiyor.Burada anlatmak istediğim konu beyaz fondaki stok ajanslarnın kabul ettiği fotoğraflar.

Diğer bir kabul gereksinimi ise ,konu.Stok ajansları tahmin ettiğimiz gibi her yüklenen fotoğrafı kabul etmiyor.Reddedilme olasılığı yüksek olan fotoğraf arasında herhangi bir konusu olmayan fotoğraflarda yer alıyor.Mesela yukarıdaki bir fotoğraftaki konu,bir modelin üzerine beyaz boş bir tişört giymesi,ihityaç konusu olabilecek,herhangi bir ajansın yada ihtiyaç sahibinin fotoğrafı satın alarak tişörtün üzerine  bir logo,amblem,yazı,reklam vs. yazabileceği bir fotoğraf.Fotoğrafı satın almak isteyecek kişi gibi düşünmeye çalışarak ,özgün konular yaratarak,ihtiyacı göz ederek fotoğraflarımızın konusunu şekillendirebiliriz.

Diğer bir gereklilik ise netlik.Stock ajansları fotoğrafın genel alanının net olması üzerinde sıkı bir talep içerisinde.Anlattığımız konudaki fotoğrafın net olmaması bir red sebebi.Bu sebeple genel olarak fotoğraflarımızı f/10 ve yukarısındaki diyafram değerinde çekmeye çalışmalıyız.Özellikle bunu studyo fotoğraflarımızda kolaylıkla yapabiliriz.Aslında her zaman söylediğim gibi ,fotoğraftan netlik ancak netliğin anlatılmak istemediği zamanlarda çıkarılabilir.Şöyleki; bir fotoğraf çektiniz konusu,draması,ışığı ve benzersizliği ile mükemmel.Peki net değil ise? Neden net olmadığı kısmı konunun içerisinde olmalı.Bu konu çok dallanıp budaklanmadan kendimi durduruyor.Netlik olmalı,bazı fotoğraflarım net alan dar olduğu için red edildi.

Fotoğrafımızı bu standartlarda çektik.Sonra?

Fotoğraflarımızı ham dosya (yani RAW yada NEF) olarak çekiyoruz.Neden ,çünkü bu formatlar renk/ışık doygunluğu/netlik gibi konularda bize bilgisayar başında çekim hatalarımızı azda olsa düzenlemeye olanak sağlıyor.

Malesefki bir fotoğrafı düzgün şekilde çekmekle işimz bitmiyor;fotoğrafımızın stok ajansında satılmaya uygun hale getirmek için yükleden sonra bazı gereklilikler var.

Nedir bu gereklilikler?

1-Fotoğrafımızın en yüksek çöznürlüğüyle (çözünürlüğü yükseltecek bir program yada uygulama kullanmadan) kaydetmemiz gerekiyor.

2-FTP vasıtasıyla yada stock sitesinden yükleyerek fotoğrafın siteye gönderilmesi.

3-Fotoğraf konumuz ile ilgili şekilde düzenlenmiş açıklama (description/tanım) içermeli.Fotoğrafımızı anlatan sözcükler.

Yukardaki örneğimizden yola çıkarsak “Beyaz tişört giymiş sarışın kadın” gibi bir tanımlamanın yüklediğimiz fotoğrafa site üzerinden eklenmesi.

4- Fotoğrafımıza konusuna uygun şekilde anahtar kelimeleri site yardımı yada hazır anahtar kelimelerle “keywords” yazılmalı.-beyaz -kadın -model-tshirt-blank-sarışın-blonde-studio-isolated gibi “gerçekten” fotoğrafımızı anlatan anahtar kelimeler içermeli.Bu kısım önemli bir kısım çünkü fotoğraf arayan müşteriler bu anahtar kelimeler üzerinden arama yaparak doğru imajlara ulaşabiliyor.

5-Diğer bir husus ise pek çok stok sitesinin istediği şey fotoğrafımıza katagori eklemek.Nedir bu katagoriler mode,sağlık,turizm,gezi vs. gibi fotoğrafa ulaşmakta alıcıya yardımcı olabilecek kelimeler.

6-Eğer fotoğrafımız Royalty Free (Telif ücretsiz) şekilde ajansa göndereceksek kesinlikle model sözleşmemiz olmalı.

Nedir bu model sözleşmesi? Stok ajansının sitesinden indirebileceğimiz yada kendimizin hazırladığı (kesinlikle siteden yüklemek daha doğru,kabul edilmeme ihtimali çok yüksek) modelin içinde bulunduğu fotoğrafın satış haklarını tamamen fotoğrafçıya verdiği feragat sözleşmesi.Genelde bir siteden indirilmiş sözleşme her durumda işimizi görmektedir.

Model sözleşmesinin üzerinde çekimdeki modelimizin kişisel bilgileri,çekim zamanımız,çekim konumuz,fotoğrafçının bilgileri,bir tane sözleşmenin model tarafından imzalandığını gören şahit ve modelin sözleşmeye iliştirilmiş kimliğinin kopyası olmalıdır.

7-Sonrasında ise fotoğrafımızı ajansa gönderip beklemek var.Bekleme süresi stok ajansının yoğunluğuna göre değişiyor.Bazı zamanlar çok kısa dönüşş süreleri olabilsede genelde minimum 3 gün beklemek gerekiyor.Kabul edildikten sonra fotoğrafın portfolyonuzda sergilenmesi süre 24 saat’e yakın.

Bana sorarsanız pek çok ajans gerçekten katılımcı/bağışçısına para kazandırmak istiyor.Çünkü koleksiyonları ne kadar genişlerse ihtiyaca o kadar kolay cevap verebilirler.Buda kendilerininde kazanacağı anlamına gelir.

Buradan Istock portfolyoma ulaşabilirsiniz.

imgres

Yazımın sonunda basit bir hesap yaparak bu işin ne kadar zamanla doğru orantılı bir iş olduğunu anlatmak isterim.

Bir fotoğrafın çekim süresine (studyonuzun yada fotoğrafı elde edip bilgisayarınıza yüklediğiniz zamandan bahsediyorum) : min  60 dakika

Fotoğrafı düzenleyicide açarak düzenlediğiniz zaman : min 30 dakika

Siteye yükleme süreniz : min 10 dakika

Anahtar kelime,tanım,katagori,model sözleşmesi gibi elementleri fotoğrafınıza eklemek : min 10 dakika

Toplamda 110 dakika sadece ajansa fotoğrafı gönderme süresi.

1000 tane fotoğrafınız olduğunuz düşünürsek ,hiç bir yaşamsal faaliyeti yapmadan 75 gün (iki buçuk ay) bu işle uğraşmanız gerekiyor.Her zaman bu sürenin fazlası var azı yok.

Bunu anlatmaktaki sebebim bu işi kolay bir iş gibi görmemeniz,azıcık para kazanayım,100 fotoğrafım olsun,para getirsin gibi düşünceler asla size keyifli kazançlar sağlamaz.

Başlı başına bir iş gibi düşünmeyi ,zamana yaymayı,zaman harcamayı gereketiren bir iş.

Konu içerisinde bildiğim/hakim olabildiğim durumları paylaşmaya çalıştım.Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Eğer konu ile ilgili sorunuz/sorununuz olur ise paylaşmaktan çekinmeyiniz.

Sevgilerimle….

MuratEmre

[email protected] 

 

not:içerik,bilgiler ve anlatım izin alınmadan kullanılamaz.

 

Stock photography standard/stok fotoğraf standardı nedir? adlı yazım haricinde diğer yazılarım burada.

“Şampiyonla çekimler tamamlandı.” yazım için BURAYA tıklayın.

“Yeni çekim yeni gezi” yazım için BURAYA tıklayın.

“Bosna-Hersek Güzeli ile Haftasonu” yazım için BURAYA tıklayın.

“Stok Fotoğrafında Mobil Uygulamalar” yazım için BURAYA tıklayın.

“Stock Photography/Stok Fotoğrafçılığı” yazım için BURAYA tıklayın.

“Thailand/KohSamui” yazım için BURAYA tıklayın.

“Ladame Butik çekimleri” yazım için BURAYA tıklayın.

“2013 Photoshow Portraits” yazım için BURAYA tıklayın.

“Yeni studyo çalışması-Moda Tasarım-Modellik” yazım için BURAYA tıklayın.

“Backstage Video – Sahne Arkasi” yazım için BURAYA tıklayın.

“Şampiyonla çekimler tamamlandı.” yazım için BURAYA tıklayın.

“Bahadırlar Tekstil – Le Mirage markası ile çalışma yaptık.” yazım için BURAYA tıklayın.

HTML gömme mevcut değil.

Bir cevap yazın

 

KAPAT