Merhaba
Endonezya gezimde yeni bir aksiyonu “Horoz Dövüşlerini” anlatıcam. Buradaki en eski geleneklerden birisi. Herkesin evinde kümes olduğunu varsayarsak normal bir eğlence.Genel olarak bizde de yapılan horoz dövüşlerinden biraz farklı olarak müsabakalar tapınağın mabed kısmı dışında ,bahçe bölümünde yapılıyor. İzin olmadığı sürece legal bir organizasyon değil,bahis oynanıyor. Bazen büyük organizasyonlarda izinli hale geliyormuş ve halka duyuru yapılıyormuş. Şampiyon horozlar getirilerek dövüştürülüyormuş. Diğer bir fark ise her müsabakada bir horoz ölüyor,çünkü horozun mahmuzuna hr müsabaka öncesi keskin bir bıçak bağlanıyor.
Müsabaka başlamadan önce insanlar tapınakta toplanıyor,  zaten tapınağa girebilmek içim Sarung dedikleri kıyafeti giymelisiniz. Bende giydim,nasıl giyildiğinden biraz bahsediyim. En alt kısma  sıkı şekilde  önü açık olacak gibi sarıyorsunuz,dizlerin üzerine gelecek. Üstüne başk bir renk işlemesi aşşağıya gelecek şekilde sarııyor ve sıkıca bağlanıyor. Onun üzerine ise kuşağı sıkıca tutacak şekilde bağlıyoruz. Endonezyada herhangi bir tapınağın içine girebililmek için Sarung giymelisiniz. Birde başımıza sardığımız Udang dedikleri işlemeli br sargı var.

image

Kıyafetimizi giydik asıl iş nerde organizasyon var onu bulmak lazım. Rehberimle biraz etraftaki tapınakları gezdik ve bir tane bulduk. Girmek için izin almak gerekiyor. Bazende bağğış yapmak gerekiyormuş,ben yapmadan iznimi rehberim halletti. (Her zaman o bölgeden birisinin yanınızda olması size yaklaşımlarını etkiliyor. Saygısız olmadığınız, uyanıklık yapmadığınız sürece sorun çıkmıyor heryere kabul ediliyorsunuz)

image

İnsanlar ibadet etmek için tapınağa girerken bizde arka bahçesine doğru yol alıyoruz. Tapınağın arka tarafı büyük bir avluya açıyor. Burada kireçten kare bir ring yapılmış. Karenin 4 kenarına bambu dikilmiş. Horozların duracağı yerler içinde beyaz kireçten çizgi atılmış.

image

Lokal bir organizasyon olduğu için pek kalabalık değil. Hepsi birbirini tanıyan insanlarmış ve hiç anlaşmazlık olmazmış. Zaten dövüşün yapılacağı yerde tapınağın mutfağı var ve sürekli yemek pişiyor.Yani olay illegal ama tapınağın etrafında olduğu için kontrol altında. Mutfak yakında ve açıkta olduğu için keskin bir baharat kokusu var,kötü bir koku değil sadece insanı acıktırıyor 🙂
Öncelikle horozlar bir araya getirilerek kavga edip etmeyecekleri, kiloları, birbirlerine uygun olup olmadıklarına karar veriyorlar. Burası keyifli bir kısım ,sürekli gülüp espiri yapıyorlar,birbirlerine laf yetiştiriyorlar yada ben öyle anladım:)
Eğer horozlar birbirine uygunsa 2 tane bilirkişi horozların ayaklarına özel çantadan çıkardıkları bıcaklardan sarıyor. Bu işlem 10 dakika kadar sürüyor. Eğer horozlar hazırsa ringe çıkarıyorlar.  Hali hazırda sürekli kızgın olan horozlar hemen birbirlerine doğru koşarak hamlede bulunuyor. Asıl olan horozlardan birinin sıçrayarak ayağında takılı olan keskin bıçakla diğerini ciddi şekilde yaralaması. İlk müsabaka tahmini 45 saniye sürdü. Bir horoz ciddi yara aldı. Kesinlike kan görmekten hoşlanmayan,miğdesi kaldıramayacak kişiler için değil,uyarırım!
Diğer müsabakalarda da aynı hazırlık süreçleri oldu. Bazıları uzun sürdü. Bazen horozlar yenişemeyince kafes içine koyuyorlar ve kızmasını bekliyorlar. Bu arada müsabaka anında fazlaca bağırışma oluyor.

image

image

image

image

image

image

image

image

Sonuçta ise horozları orada ayıklayıp evlerine götürüyorlar. Geleneksel horoz dövüşü Endonezyada en yaygın şey, hele yerel bir dövüşe tanıklık edince asıl anlamı ortaya çıkıyor. Bir arada bişeyler yapmak ,topluluğu kaynaştırmak, eğlenmek ve tabikide doymak:)

Dövüşlerde çektiğşm fotoğraflar gezi sonrasıda burada olacak:) Umarım okumaktan keyif alırsınız.
Sevgilerimle

MuratEmre

Myanmar Portreleri dijital sergimi merak ediyorsanız BURAYA tıklayın.

Endonezya Horoz Dövüşleri – Cock Fighting in Indonesia yazım için BURAYA tıklayın.

Endonezya – Bali ile ilgili yazımı merak ediyorsanız BURAYA tıklayın.

Endonezya – Gili Adasındaki dalış serüvenim için BURAYA tıklayın.

Endonezya – Bali – Trunya Village (ölülerin gömülmediği kasaba) yazım için BURAYA tıklayın.

Temple in Thailand Dijital sergim için BURAYA tıklayın.

Kamboçya – Yüzen KAsaba Dijital sergim için BURAYA tıklayın.

Thailand – Kenar Mahalle Pazarı Dijital sergim için BURAYA tıklayın.

Thailand 2013 Gezim için BURAYA tıklayın.

HTML gömme mevcut değil.

Bu yazıda 2 yorum var.

  1. Kardeşim endonezyadan dövüş horozu yumurtası getirtme imkanımız var mı

    1. Merhaba,
      Malesef yok.
      İyi günler dilerim.

Bir cevap yazın

 

KAPAT